Het is van essentieel belang als je efficiënt resultaat wilt boeken betreffende afvallen dat je hormonale huishouding in balans is. Er bestaan 4 basisprofielen die overlappingen kunnen hebben met elkaar. Hier vind je een kort overzicht van de basisprofielen welke allemaal een andere specifieke voeding en training vereisen m.b.t. samenstelling van de voeding, duur van de training, intensiteit en rustperiodes.

 

Het cortisol profiel

Cortisol staat beter bekend als het stress hormoon. Als je in een constante stressmodus staat zul je geen vet verbranden omdat het lichaam alleen suikers nodig heeft. Een disbalans in dit hormoon herken je door bijv: Vetopslag voornamelijk bij de buik en de armen, weinig energie, niet goed inslapen cq doorslapen, moeite met opstaan, geen honger (heel de dag niet eten), vermoeidheid.

 

Het insuline profiel

Wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de manier en het geen je eet. Als je niet meer goed reageert op je eigen insuline zal je alvleesklier er steeds meer van gaan aanmaken. Het lichaam staat dan in een vetopslagstand i.p.v. vetverbranding. Een aantal kenmerken van een disbalans zijn bijv: vetopslag op buik en taille, middag dipjes /veel gapen, veel drang naar zoetigheid namiddag en avond, continue honger, weinig energie, concentratie verlies, gemoedsschommeling .

 

Het oestrogeen profiel

Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon, dit wil niet zeggen dat mannen geen oestrogeen aanwezig hebben. Functies van oestrogeen zijn o.a. het vormen van de vrouwelijke symptomen als grotere borsten, groei van de baarmoeder en groei van de vagina. Bij vrouwen kan er zowel een tekort als een te veel aan dit hormoon zijn. Bij mannen is er over het algemeen een teveel aan oestrogeen bij dit profiel wat kenmerken heeft als borstgroei.
Een aantal kenmerken van het oestrogeen type zijn: vetopslag en/of oedeem voornamelijk bij de benen van vrouwen en bij de mannen op de borst Vrouwen vertonen mannelijke symptomen en visa versa voor mannen, moeite met in en doorslapen, moeite met wakker worden, overgang symptomen.

 

Het schildklier profiel

Bij een schildklierhormoon type word er vaak gedacht aan een slecht werkende schildklier. Het is dan ook vaak dat het schildklierhormoon niet voldoende wordt aangemaakt (T4), niet voldoende wordt omgezet (T4 —> T3) of juist dat er geen bio feedback is (RT3).
Een aantal kenmerken van het schildklier hormoon type zijn; vetopslag voornamelijk bij de buik, onder de oksels en schouderbladen, weinig energie, slecht werkende lever, slechte thermostaat (temperatuur) slecht slaapvermogen overgewicht verdeel over het gehele lichaam en continue honger.

 

Wil jij weten welk profiel het beste bij jou aansluit, en op welke wijze jij heel efficiënt resultaat kunt boeken, vraag dan vandaag nog een consult aan.