Vaker heb ik al gewaarschuwd voor het gevaar van suikers. Suikers kun je opdelen in glucose en fructose. Bijvoorbeeld tafelsuiker bestaat voor 50 % uit glucose en 50% fructose. . Suikers hebben een zeer negatief effect in ons lichaam.

Glucose wordt heel snel door het lichaam opgenomen in onze cellen. Dit gebeurt onder invloed van de alvleesklier. Deze produceert insuline, een hormoon dat glucose uit je bloed haalt en het omzet in energie. Maar veel zoete /zetmeel tussendoortjes zijn overladen met zoveel glucose, dat je lichaam het niet aankan, waardoor die energieboost slechts van korte duur is. Gevolg Sugar crash.!!!!

Insuline blokkeert ook de productie van leptine, het verzadigingshormoon. Dus hoe hoger je insulineniveau, hoe meer trek jij hebt (zin in iets lekker na de warme maaltijd ) en hoe groter de vetopslag in het lichaam is!  Als je veel en langdurig suiker gebruikt kan het aantal dopaminereceptoren in je brein afnemen. Hierdoor zul je nog meer naar suiker gaan verlangen.

Echter fructose wordt niet goed opgenomen door het lichaam en gaat direct door naar je lever. Je lever werkt hard om fructose te verteren dit leidt tot een verlaging van het goede cholesterol HDL en verhoogt de productie van triglyceriden. Dit type vet verplaats zich van de lever naar de slagaders, wat je risico op een hartaanval of beroerte verhoogt. Hoe meer fructose hoe groter het risico op leververvetting en ontstekingen

Suiker zit verstopt in tal van bewerkte voedingsproducten waarvan je meestal geen idee hebt.. Deze lange (maar incomplete) lijst helpt je bij de zoektocht naar suiker:

Tafelsuiker, Sucrose, Sacharose, Saccharose, Stroop, Siroop, Fruitsuiker, Fructose, Fructosestroop of –siroop, Druivensuiker, Dextrose, Glucose, Glucosestroop of –siroop, D-glucose, Glucose-fructosestroop, Melksuiker, Lactose, Galactose, Moutsuiker, Malt, Maltose, Maltodextrine, Basterdsuiker, Poedersuiker, Kristalsuiker, Rietsuiker, Bietsuiker, Demerara, Honing, Nectar, Palmsuiker, Kokosbloemsuiker, kokosbloesemsuiker, Ahornsiroop, Esdoornsiroop, Maple Syrup, Melasse, Molasses, Zwarte rietsuikermelasse, Blackstrap Molasses, Muscovado, Barbados suiker, Agavesiroop, Agavenectar, Turbinado, Oersuiker, Panocha, .Panela, Piloncillo, Parelsuiker, maïssuiker, Maisstroop, Rijstsuiker, Rijststroop, Invertsuiker, Invertstroop, .Treacle, Caramel, Karamel, Basterdsuiker, Geleisuiker, Vanillesuiker, Dadelstroop, Tarwestroop, Schenkstroop.