Heb je droge, rode, gezwollen of pijnlijk vlekken op de huid die jeuken? Dit kunnen de symptomen zijn van eczeem. . Als je ooit hebt afgevraagd, wat eczeem is en hoe je er aangekomen bent . Of nog beter hoe kom er van af !

Middels dit artikel wil ik je meer inzicht geven wat eczeem is en wat je op natuurlijke wijze er aan kan doen.

 

Wat is eczeem?

Constitutioneel of atopisch eczeem (soms ook wel neurodermitis genoemd) is een vorm van eczeem die op elke leeftijd kan voorkomen. Bij eczeem verschijnen dan een rode, erg jeukende, vochtige uitslag van de huid (handen , voeten, in de elleboog, knieholtes, achter de oren, of op de wangen) , met blaasjes, papels, puistjes, kloofjes, schilfers en korstjes.

 

Hoe kom je aan eczeem?

In de medische wereld is er weinig bekend waar eczeem vandaan komt. Mijn persoonlijke ervaring is dat veel mensen met huidproblemen ook probleem hebben met de spijsvertering . Bij verteringsproblemen van voedsel komen afvalstoffen ( toxines en gifstoffen ) vrij in de darm. Wanneer deze afvalstoffen niet goed worden verwijderd ( Lever, nieren en ontlasting) krijg men ophopingen. Als deze ophoping van afvalstoffen te groot wordt worden ze via de huid geforceerd naar buiten geleid.

 

Normale medische behandeling

De typische medische behandeling van eczeem wordt plaatselijk gebruik gemaakt van corticosteroïden crème. Deze onderdrukte de symptomen echter doet niets aan de oorzaak.

 

Natuurlijke behandeling voor eczeem

1.Vermijd triggers . Veel mensen zijn gevoelig voor wollen kleding, warm water (zoals van een bad), stress, bepaalde voedings-middelen ( gluten lactose, suikers ), geparfumeerde bodylotions, en additieven (E nummers).

2.Houd de huid gehydrateerd. Een van de beste manieren om eczeem te voorkomen is om de droogte van de huid met behulp van ceramide houdende biologische huidcreme’s of lotions

3.Neem probiotica . Onderzoek wijst uit dat probiotica een zeer gunstig effect heeft om eczeem te verkomen en/of verhelpen . Probiotica zoals Lactobacillus salivarius , paracasei en fermentum hebben een zeer gunstig effect op eczeem. Daarbij hebben Bifidobacterium soorten geen significant effect.

4.Gebruik teunisbloemolie. Studies tonen aan dat teunisbloemolie een effectieve manier is om eczeem te behandelen. Teunisbloemolie bevat gamma-linoleenzuur (GLA). GLA heeft een ontstekingsremmer effect en kan zo de klachten verminder cq verhelpen.

 

Middels een persoonlijk behandelplan met de juiste suppletie en een uitgekiend voedingsplan gaan we samen aan de slag. Wil je hier meer over weten, vraag dan vandaag nog consult aan.